Historien om AWG:n
Vattnet har samlats in från luften i minst 2.000 år med luftbrunnar i öknarna i Mellanöstern, och senare i Europa. Inkafolket kunde upprätthålla sin kultur över regnet genom att samla dagg och kanalisera den till cisterner för senare fördelning. Historiska dokument visar användningen av olika typer av vattensamlingar. Dessa traditionella metoder har oftast varit passiva och krävde ingen extern strömkälla och var inte beroende av naturligt förekommande variationer i form av temperatur.
Vad är en Atmosfärisk Vatten Generator?
En Atmosfärisk Vatten Generator (AWG) är en anordning som fångar upp vatten från den relativa luftfuktighet. Vattenångan i luften samlas upp och kondenseras, till skillnad från en avfuktare är AWG utformad för att göra dricksvatten. AWG:ns användbarhet är där dricksvatten är svårt eller omöjligt att få eller där man inte behöver dra vattenledningar. Hemligheten är att det alltid finns en mängd vatten i luften och att du enbart behöver ett 220 volts uttag för att driva maskinen. I Sverige fokuserar vi oss mest på sommarstugor, camping, båtar, men även väntrum som exempelvis sjukhus, apotek, banker mm.
Uttaget av vatten i atmosfären kan inte vara helt utan kostnad, eftersom det har en betydande energiinsats som krävs för att köra vissa processer på AWG:n, som ibland kallas ”handel med olja för vatten.” Vissa modeller av traditionella AWG:er är helt passiva och förlitar sig på naturliga temperaturförändringar samt kräver ingen extern strömkälla. Det AWG:n producerar är dricksvatten och är därmed en kraftfull lösning på försörjning av dricksvatten.
Vattenbrist
Bristen på vatten i dess olika former är ett av de största hoten mot hälsa, utveckling, välstånd och social stabilitet i mänskligheten. Var tjugonde sekund, någonstans i världen, dör ett barn från en vattenburen sjukdom eller hälsorelaterd infrastruktur. I dag är vi mer än 2,6 miljarder människor som saknar tillgång till rent vatten eller sanitet. Och vattenbrist som orsakas av ökenspridning och klimatfenomen som El Niño, La Niña etc.
Endast 1 % av de totala vattenresurser i världen är tillgängliga för människor. Hela 70 % av landytan är täckt av vatten, varav 97,5 % är saltvatten. Resterande 2,5 % är sötvatten, varav nästan 68,7 % är fruset i istäcken och glaciärer. I utvecklings länder är upp till 30 % av allt sötvatten förlorad på grund av läckor, och i vissa större städer kan förlusterna variera mellan 40 % och 70 %. Cirka 90 % av avloppsvatten och 70 % av industriavfall i utvecklings länderna släpps orenat ut i floder, ofta förorenat till dricksvatten försörjningen.
En person som bor i Afrika använder i genomsnitt 10 till 20 liter (ca 2-5 liter ) vatten per dag, medan en kanadensisk använder 326 liter ( ca 86 liter ) dagligen.
Vi på GT Sweden syftar till att ge ökad tillgång till dricksvatten genom våra unika och innovativa tekniker samt att ge ett betydande bidrag till förnybar teknik som inte bara är miljömässigt hållbar, utan också stöder akuta sociala behov.
Senaste kommentarer